Kamerscherm

paravent_detailBekijk hier binnenkort (midden juli 2022) alle details van het Kamerscherm.

Het kamerscherm van Cyriel Verschaeve is een uniek en opmerkelijk stuk. Toen hij leraar was aan het Sint-Jozefscollege in Tielt (1896-1911) plakte hij tientallen prentkaarten op een houten ‘paravan’. Door de jaren heen groeide die collage verder aan met honderden prenten, foto’s en knipsels uit tijdschriften. Op verschillende plaatsen werden zelfs meerdere stukjes over elkaar geplakt. De in totaal 934 illustraties tonen vooral religieuze kunst, maar ook portretten en karikaturen van contemporaine figuren zoals Charlie Chaplin en Karel Van de Woestijne evenals zijn eigen kunstwerken. Het kamerscherm onthult niet alleen de artistieke voorkeuren van de kapelaan, het geeft ook een inkijk in zijn geromantiseerd wereldbeeld.

Het collagekunstwerk kwam na de oorlog in handen van Verschaeves huishoudster Madeleine Roose en kreeg dankzij de bemiddeling van Daniël Godderis een centrale plaats in het voormalige Cyriel Verschaevemuseum. Hoewel het kamerscherm altijd publiek tentoongesteld werd, ontstond er bij de sluiting van het museum in 2008 daarrond enige beroering in de nationale media. Sindsdien bevindt de ‘paravan’ zich in een private collectie. Ondanks de goede zorgen doorstaat het stuk moeilijk de tand des tijds. Om dit bijzonder stuk te vrijwaren digitaliseerde het ADVN het tot in de kleinste details.

paravent_volAfbeeldingen gepubliceerd met vriendelijke toestemming van eigenaar dhr & mevr. Steenkiste – Pil-Duthoo (Alveringem).